במסגרת תהליכי הייעוץ להתייעלות במשאבים שניהל המרכז בתעשייה הישראלית, ביצעה חברת יעד ירוק בע"מ, החברה במאגר היועצים המומחים שלנו, מיפוי של תהליך השימוש באמולסיה בתהליכי העיבוד השבבי במספר מפעלים בסקטור המתכת, והגדירה מספר הצעות להתייעלות בנושא.
אמולסיה (תחליב) היא חיבור בין שמן ונוזל, המהווים יחד תערובת המשמשת לתהליכים רבים, בין היתר בתהליכי עיבוד שבבי כנוזל קירור וסיכוך בתעשיית המתכת.
ניהול השימוש באמולסיה בעיבוד שבבי במפעלי מתכת
- ניהול נכון של השימוש באמולסיות חשוב לאיכות העיבוד השבבי (איכות התהליך והתוצרים), שמירה על תפקוד המכונות ושמירה על בריאות העובדים בהקשר של חשיפה למזהמים שנמצאים באמולסיה, בנוסף להפחתת ההשפעה הסביבתית.
- טיפול ראוי באמולסיה יכול להאריך את חייה, וע"י כך להפחית את כמויות הצריכה של אמולסיה ובהתאם גם את כמות האמולסיה המשומשת הנדרשת לפינוי כפסולת נוזלית מסוכנת.
- אמולסיה מהווה מקור לזיהומי קרקע ומקורות מים בעקבות שפך לא מטופל, ולכן התייעלות בשימוש באמולסיה תקטין את הסיכונים לפגיעות אלו.
עלויות ותועלות כלכליות בטיפול באמולסיה
-
מרבית העלויות כרוכות ברכש של האמולסיה.
- עלויות פינוי שפכים, מכיוון שהאמולסיה באה במגע עם מתכות כבדות ולפיכך נדרשת לטיפול באתר מורשה לטיפול בפסולת מסוכנת נוזלית.
עלויות בריאותיות
- אמולסיה מקולקלת עלולה להזיק לבריאות העובדים. החומר הופך למסריח, ויכול לגרום לבעיות בעור.
עלויות ותועלות סביבתיות
לשימוש באמולסיה לצורך עיבוד שבבי השפעות סביבתיות ב-3 שלבי מחזור החיים שלה:
- שלב ייצור החומר | אמולסיה מיוצרת על ידי התעשייה הפטרוכימית, התייעלות משמעותה חיסכון בחומר הגלם, כמו גם באנרגיה ומים בתהליך הייצור.
- השימוש באמולסיה במפעל | טיפול נכון באמולסיה חוסך טיפול במים; צריכה של מים ואנרגיה לצורך הטיפול באמולסיה באופן שיאפשר שימוש איכותי וממושך; שימוש רב בחומרי חיטוי, שמונעים קלקול אמולסיה (זיהום, לכלוך או ריח לא נעים) בתהליך עצמו.
- שלב סוף החיים של החומר במפעל | משום שאמולסיה באה במגע עם חומרי חיטוי, מתכות כבדות וחומרים נוספים, השפכים נחשבים כפסולת נוזלית מסוכנת ומצריכים סילוק מהמפעל וטיפול מיוחד.
הצעות להתייעלות בשימוש באמולסיה
האמולסיה משמשת לשימון נקודת המגע בין החומר המעובד למכונה (לצורך קירור, שימון וסילוק השבבים), והיא מזדהמת מהמתכות, ממגע עם האוויר, מלכלוך במכונה ומחוץ למכונה. קיימים פרמטרים נוספים המשפיעים על זיהום האמולסיה – ריכוז, pH וכו'. כדי להימנע מזיהום וכדי לאפשר הארכת חייה במערכת, יש צורך בתכנון, מעקב ובפעולות אחזקה:
- שימוש במים | יש חשיבות גבוהה לאיכות המים המשמשים להכנת האמולסיה, מכיוון שהיא משפיעה על אורך חיי האמולסיה ועל איכות עיבוד המתכת. על המפעל ללמוד את איכות המים שהוא מקבל מהרשת ולבחון מול ספק האמולסיה מהי איכות המים הנדרשת לסוג האמולסיה בשימוש במפעל. אם נדרש טיפול במים לפני השימוש בהם בתחליב האמולסיה, משמעות הדבר עלויות ומשאבים נוספים, כמו מערכת RO הצורכת חשמל וכימיקלים ומייצרת שפכים ועוד.
מומלץ לבדוק את איכות המים באתר אל מול סוג האמולסיה בשימוש:
אם קיימת מערכת לטיפול במים – האם היא נחוצה?
אם לא קיימת מערכת לטיפול במים – האם נדרשת התקנת מערכת? - מעקב אחר איכות האמולסיה | כשהאמולסיה נשארת במכונה, המים מתאדים וריכוז השמן באמולסיה עולה. ריכוז האמולסיה משפיע על קצב התפתחות החיידקים בה וכן על רמת ה- pH. על כן רצוי לעקוב אחר פרמטרים אלה, לוודא שהריכוז מתאים להמלצת היצרן ולהוסיף שמן/ מים בהתאם לצורך. כמו כן, ניתן לבצע בדיקות pH ובדיקות להימצאות מיקרואורגניזמים.
- ניקיון האמולסיה | הימצאות שבבי מתכת ומזהמים חלקיקיים אחרים תורמים גם הם להתפתחות מיקרואורגניזמים המזהמים את האמולסיה. אם אמצעי הסינון/ ניקוי הקיימים במערכת אינם מספקים, ניתן להיעזר במתקנים ניידים, כגון: מסנן חיצוני, מתקן skimmer שיכול לדלות את השמן שצף על פני האמולסיה. (שימוש באמצעים כאלה תלוי בטכנולוגיה של המכונה עצמה. מכונות מודרניות מסננות יותר טוב ממכונות ישנות וקיימים בהן אמצעים שונים להארכת חיי אמולסיה).
- ממונה אמולסיה במפעל ונוהל מסודר | חשוב שיהיה נוהל מפעלי שיגדיר מי אחראי לבדיקות, איך בודקים ומתי, ואת הפעולות הנדרשות לתחזוקה מונעת במכונות השונות. באמצעות מעקב אחר הפרמטרים שהוזכרו לעיל ניתן לאפיין את פעולות התחזוקה הנדרשות עבור כל מכונה ואת תדירות הביצוע שלהן.
- אובדן אמולסיה | על מנת להימנע מאובדן חומר ניתן להתקין אמצעי מניעה, למשל: בקרות על ברזי מילוי האמולסיה למניעת מילוי יתר במכונות, איסוף האמולסיה הניגרת משבבי המתכת והחזרתה לתהליך.
נכתב בסיוע ערן דורון ואלי שמושקו,
חברת יעד ירוק בע"מ
החברה נעזרה בשירותי יועץ מומחה, סת' סומר,
מנכ"ל איי.סי.טי. מעבדות שמנים,
יועץ לדלקים, שמנים, חומרי סיכה ותחליבים לעיבוד מתכת.
מספר חברות במאגר היועצים של המרכז להתייעלות במשאבים מספקות ייעוץ להתייעלות בשימוש באמולסיה:
יעד ירוק, לודן הנדסה, צלול מים צלולים, שר יעוץ והדרכה, סוטוק.

















